De Levenscomponist

Stacks Image 621
‘Ik moest van mijn vrouw mee’

Bij elk café dat we organiseren voor mensen met een onvervulde kinderwens, zie ik bij binnenkomst dat de deelnemers het spannend vinden om deze avond bij te wonen. Je komt op een mooie, informele locatie aan om een avond te praten over je onvervulde kinderwens en het vruchtbaarheidstraject waar je in zit. Maar je bespreekt dit met mensen die je niet kent. Het is logisch dat je niet geheel onbevangen het Kinderwenscafé binnenkomt stappen.

Gedeelde wens
‘Met elkaar in gesprek gaan over zo’n intense wens, dat maakt je ook kwetsbaar’ zei een cliënt laatst toen ik haar vroeg of ze het café wilde bijwonen. Dat klopt, dat doet het ook. Maar bedenk dan, ook al heeft iedereen aanwezig zijn eigen verhaal, jullie delen allemaal dezelfde wens namelijk: de kinderwens. Op deze avonden gebeurt er na een aantal minuten altijd het volgende; als de deelnemers met elkaar in gesprek gaan, maakt de spanning plaats voor ontspanning als gevolg van de erkenning en herkenning die ze bij elkaar vinden tijdens de gesprekken. Tijdens de avond worden diverse thema’s behandeld onder leiding van een arts en coach of verpleegkundige. Het is geen medische informatieavond over soorten behandelingen. Het Kinderwenscafé staan in het teken van het mentale gedeelte. Wat betekent het voor je dat je met een onvervulde kinderwens te maken hebt en in een vruchtbaarheidstraject zit om je kansen op een zwangerschap te vergroten? Wat zijn de moeilijkheden die je daarin tegenkomt voor: jezelf, je relatie, je vriendschappen, familieverbanden en werk? Want op al die belangrijke facetten in je leven heeft het impact. En dat is iets dat je omgeving niet beseft, maar alle deelnemers aanwezig wel want die zitten er ook middenin. Nadat wij als organisatoren in het begin de leiding nemen, is er het tweede deel van de avond alle ruimte voor de aanwezigen om tijdens de borrel de mensen nog eens aan te spreken die je nog iets wil vragen, vertellen, of om advies in te winnen.

Begrip
Op deze avonden zie ik een verscheidenheid aan emoties voorbijkomen van: verdriet, verlangen, opluchting, blijdschap, hoop en humor. Jazeker ook al is het een onderwerp waar veel gevoel bij komt kijken er wordt ook altijd veel gelachen. Zoals een deelnemer zei: ‘Heerlijk als mensen je begrijpen en je ook met enige zelfspot nog de humor kan zien over de dingen die je soms meemaakt en voelt.’
Het afgelopen café kwam er op het eind van de avond een man naar mij toe gaf mij een hand en sprak de woorden: ‘Ik zeg het eerlijk, ik wilde niet meekomen vandaag maar ik moest van mijn vrouw. En ik ben zo blij dat ik gegaan ben. Ik heb nog nooit zo openlijk over onze onvervulde wens kunnen praten. Ik voel mij opgelucht dat ik het eindelijk eens kon delen met mensen die mij begrijpen.’ En dat is een reactie waardoor ik met een glimlach de avond afsluit.

Andere reacties die wij van deelnemers hebben teruggekregen:

• Ik dacht straks worden het allemaal zware verhalen. Maar naast een traan, heb ik ook ontzettend gelachen vanavond.
• Wat fijn dat iedereen mij vanavond zo begreep. Ik hoefde mijn nergens raar over te voelen of voor te schamen. Alles was herkenbaar.
• Ik heb vanavond kunnen concluderen dat ik niet gek ben. Iedereen denkt en voelt de dingen ook waarvan ik soms denk, ben ik nou gek aan het worden. Gelukkig NIET dus (lachend).
• Ik heb vanavond alleen maar warmte en respect gevoeld van mensen die mij totaal niet kennen. Heel bijzonder.
• We hebben met een aantal mensen een app groep aan gemaakt, we gaan nog een keer afspreken.
• Op zo'n informele avond in een prettige omgeving, wordt een onderwerp dat een grote negatieve rol in ons leven speelt, toch omgezet naar positieve energie. We hebben het eigenlijk heel gezellig gehad op deze avond. Dit is bijzonder en erg prettig om te ervaren. 
Dankzij Moeders voor Moeders kunnen wij na de zomervakantie ook weer cafés houden op verschillende locaties in Nederland.
Als je het spannend vindt om je op te geven voor een café, bedenk dan dat iedereen dit vindt. Maar neem de stap en ontmoet ons op een van onderstaande data bij het Kinderwenscafé.

Data Utrecht: 10-9 & 12-11 2019. En 25-2 & 26-5 2020
Data Leiderdorp: 12-9 & 9-12 2019. En 10-10 apart café voor alleenstaanden.
Data Tilburg: volgen nog
Data Wolvega: volgen nog.

Je kunt je voor de locatie Utrecht opgeven via:
kinderwenscafe.utrecht@gmail.com
Voor de andere locaties vind je de info via website van Freya of via de websites van MCK (Leiderdorp), Sint Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg) en Nij Barrahus (Wolvega)

N.B. De naam van ons café (voorheen Vruchtbaarheidscafé) is veranderd in Kinderwenscafé.