In mijn praktijk zeg ik tegen mijn cliënten: ‘Iedereen maakt in zijn leven mooie dingen mee die je een prettig en licht gevoel geven, je zelfvertrouwen doen groeien en waar je met een glimlach aan terug denkt. Maar er zijn ook periodes van zwaarte en die bevatten soms een moeilijkheidsgraad waarin je enorm wordt uitgedaagd.
Als je een keus had, zou je niet voor deze ongewilde uitdagingen kiezen, maar die keus heb je niet. Waar je wel zeggenschap over hebt, is hoe jij ermee omgaat. Hoe jij actief deelneemt aan deze uitdaging, zodat je de regie weet te behouden en je leven daarmee je eigen draai en invulling geeft’.
Mijn praktijk heeft de naam De Levenscomponist. In die naam vind je terug wat ik mijn cliënten wil meegeven: Je componeert je eigen muziekstuk met de noten die je in het leven (gewild of ongewild) gegeven zijn. Jij blijft de componist, jij bent degene die bepaalt hoe je het wilt laten klinken.
Ik ben persoonlijk van mening, dat als je ook op emotioneel gebied ondersteund wordt gedurende de periode van vruchtbaarheidsbehandeling(en), die vol staat van wisselende emoties, je dit goed kan doorstaan. Dit is de reden dat ik mij als coach heb gespecialiseerd in het begeleiden van koppels die in het medisch circuit zitten om zwanger te worden.
Daarnaast is dit ook gevoed door een persoonlijke reden. Ik heb zelf jarenlang in het medisch circuit gezeten om zwanger te worden. En vanuit mijn persoonlijke ervaring begrijp ik als geen ander waar mijn cliënten tegenaan lopen op het gebied van gedachten, emoties en gedrag. Dit is van grote meerwaarde gebleken in de gesprekken die ik met mijn cliënten heb. En de manier waarop ik hen kan begeleiden.
Ik heb mijn ervaring en kennis gebundeld in dit boek om ook jullie te kunnen ondersteunen.
Voor wie?
Dit coachingsboek is geschreven voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen die samen besloten hebben te starten met vruchtbaarheidsbehandelingen, in de hoop straks hun kindje in hun armen te kunnen sluiten.
Dit boek is ook interessant voor koppels die nog verder willen onderzoeken, of ze wel of niet willen beginnen met verdere behandelingen in het ziekenhuis. Je kan dit boek dan vanuit een andere invalshoek lezen. Namelijk door je te laten informeren door professionals en te lezen hoe andere koppels de behandeling(en) hebben ervaren. Dit zou kunnen helpen een definitief besluit te nemen waar je volledig achter staat.
Waarom dit boek?
Tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen gebeurt er van alles op lichamelijk en emotioneel gebied. In ziekenhuizen wordt uitgebreid geïnformeerd welke lichamelijke impact deze behandelingen kunnen hebben, maar vaak wordt weinig informatie verstrekt over de invloed hiervan op mentaal gebied.
Dit is niet alleen aan de artsen te wijten. Regelmatig vinden patiënten het ook moeilijk om aan de behandelend arts aan te geven dat er problemen zijn op emotioneel gebied. Maar aandacht geven aan emotionele moeilijkheden is voor veel koppels van essentieel belang om deze periode goed en zo ontspannen mogelijk te kunnen doorstaan.
Daarom dit praktische coachingsboek om koppels te begeleiden tijdens hun behandeling(en) en hen te informeren over zowel de lichamelijke als de mentale effecten van een vruchtbaarheidsbehandeling.
Het coachingsboek
Als rode draad door dit boek staat de relatie met je partner centraal. Ze zeggen weleens dat het krijgen van een kind je relatie op de proef kan stellen. Maar als de weg er naartoe lang is en de emoties hoop, vrees, blijdschap, teleurstelling en verdriet met je meelopen en elkaar continu afwisselen, dan kun je spreken van een absolute relatie-test.
Ik zal in dit boek oefeningen aanbieden zodat jij en je partner elkaar voor, tijdens en na de behandeling niet uit het oog verliezen. Je leert verschillen herkennen, erkennen en respecteren. Het zorgt ervoor dat jullie gedurende moeilijke momenten bewust blijven dat een kindje jullie gezamenlijke wens is.
Ook zal ik je meenemen naar situaties, gedachten en gevoelens die je tijdens het behandelingstraject tegen kunt komen, je zelfs kunnen overvallen. Dit boek helpt je goed voorbereid te zijn en leert je technieken om eventuele moeilijkheden op elk vlak aan te pakken.
Veel koppels ervaren tijdens het traject problemen met het verlies van controle. Er zijn immers veel aspecten waar je zelf geen controle over hebt. Dit kan angstig en onzeker maken. Ik geef je tips, reik hulpmiddelen aan en leer je technieken om gedurende deze onzekere periode zelf de regie te houden en vanuit je gevoel te handelen.
Het maakt dit traject zwaarder, als je het idee en gevoel hebt dat alles je overkomt en jezelf niet bij machte bent om in te grijpen. Dit boek geeft je de handvatten om actief deelnemer te zijn van je eigen behandelingstraject!
Hoe te gebruiken?
De hoofdstukken van dit boek zijn ingedeeld in verscheidene thema’s:
- Je kinderwens
- Vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen
- Fysieke en mentale belasting
- Je relatie
- Familie- en vriendschapsbanden
- Welke mate van openheid? (zowel privé als zakelijk)
- De wachtweken
- Grenzen stellen
- Pauzes
- Goedbedoelde, maar soms pijnlijke opmerkingen
- Moeilijke situaties
- Wel of geen zwangerschap
In elk hoofdstuk lees je zowel mijn visie als die van andere professionals. Daarnaast vind je de belevingen van ervaringsdeskundigen in citaatvorm terug. Hoe hebben andere mensen hun vruchtbaarheidsproblemen en vruchtbaarheidsbehandelingen beleefd? Wat voor effect heeft het op henzelf, hun relatie, vriendschapsbanden en werk?
In gesprek
Bij elk hoofdstuk vind je het kopje In gesprek. Hierin geef ik aan welk thema uit het hoofdstuk de moeite waard is om over in gesprek te gaan met jezelf, je partner, je werk of je omgeving. De vragen die erbij staan zijn een hulpmiddel om het gesprek te openen en te leiden.
Het werkboek
Daarnaast vind je na hoofdstuk 13 het werkboek. Dat onderdeel is opgesplitst in de verschillende stappen van het behandeltraject en die oefeningen die je kunt doen om het behandeltraject zo goed mogelijk te doorlopen, in zowel praktisch, lichamelijk als emotioneel opzicht.