De Levenscomponist

Stacks Image 600
‘Prettige feestdagen’

Ik blader door een fotoalbum, op een witte pagina zijn twee kleurenfoto’s geplakt. Op de eerste foto zie ik mezelf bij mijn zus thuis op de bank zitten: mijn gezicht bleek, mijn ogen leeg, mijn lichaam gespannen. De tweede foto: ik op mijn knieën voor de kerstboom, met een vermoeide glimlach toekijkend hoe mijn nichtjes en neefje hun kerstcadeautjes uitpakken. Dat ben ik na zes jaar vruchtbaarheidstraject. Het is eerste kerstdag.
Marijke Linssen
De feestdagen zijn om met familie te vieren. Maar wat als jij zo graag je eigen gezin wilt en door met je familie samen te zijn, je eigen gemis zo sterk voelt. De feestdagen gezellig met elkaar, kunnen je juist daardoor een gevoel van eenzaamheid geven.

Samen eenzaam
Vandaag zei een cliënt tegen mij: ‘Wij zijn samen eenzaam’. Dat is een heel pakkende omschrijving van een gevoel dat je kunt hebben als je als koppel een onvervulde kinderwens hebt. Tot dit inzicht was ze gekomen door gedragingen en reacties van familie die haar enorm hadden gekwetst. Waarin ze voor haar gevoel op geen enkele manier rekening hadden gehouden met hun situatie. Ik hoor elke dag dat mensen gekwetst worden door andere mensen. En eigenlijk al met dat gevoel van opbouwende woede, verdriet, gekwetstheid en teleurstelling de feestdagen in gaan. Met daarbij de angst of zus of broer deze gelegenheid van ‘nu we toch allemaal bij elkaar zijn’, niet gebruiken voor een zwangerschapsaankondiging.

Kerstwens
Maar niet alleen de feestdagen zelf kunnen voor spanning, verdriet en onbegrip zorgen. Ook de dagen ervoor word je op televisie geconfronteerd met het ideaalbeeld van kerst. Je ziet commercials met kinderen die in de ochtend op blote voeten en blozende wangen de pakjes onder de kerstboom openmaken. Op de radio hoor je kerstliedjes; ‘All I want for Christmas..’ Ja, jij weet wel wat je voor Kerstmis wilt. En dan heb je daarna een commercial waarin je ziet hoe je met een fles champagne in je strakke jurkje de avond in kan dansen met oud en nieuw. Maar je voelt je weinig in de stemming om je lichaam, dat wat extra kilo’s mee heeft gekregen van de hormonen, in je jurkje te persen en de hele avond je buik in te houden. En waar haal je eigenlijk de energie vandaan? Je hebt meer zin om in joggingbroek op de bank te liggen voor de televisie.

IJkpunten
Die feestdagen zijn ook ijkpunten. Elke kerst denk je: volgend jaar kerst hoop ik zwanger te zijn, of een kindje te hebben. Je knalt oudjaarsavond vuurwerk de lucht in met de wens die je wel wilt uitschreeuwen met alles wat je in je hebt: volgend jaar wordt ons jaar waarin onze allergrootste wens wordt vervuld! En dan is het weer oud en nieuw en sta je nog steeds met lege handen. Deze dagen worden ijkpunten waarin je in tijd verder bent, maar niet in het realiseren van jullie grootste wens.

Vraag een momentje
Hoe kan je ervoor zorgen dat het wél prettige feestdagen worden? Als je er tegenop ziet om het met familie of vrienden te vieren? Want dan zal je die opgebouwde spanning ook die avond meenemen en kun je weinig genieten. Wat helpt is van te voren je gevoel over het afgelopen jaar op te schrijven, hoe het voor jou en jullie is geweest en wat jullie wensen voor het komende jaar zijn. Vraag dan op de avond voordat jullie aan tafel gaan voor het diner of voor de borrel om een momentje en lees jullie ervaringen van het afgelopen jaar voor. Zo is er tijdens de feestdagen alle ruimte voor hoe het jaar was en waar jullie op hopen en wat voor rol jullie familie/vrienden die zo belangrijk voor jullie is/zijn (anders waren jullie niet aanwezig op deze dag), kan spelen.

Waardevol
Zo sluit je het positief af en kunnen de feestdagen echt beginnen. Het wegstoppen van verdriet zorgt voor veel spanning en onbegrip. Als je er even aandacht aan besteedt gebeuren er twee waardevolle dingen. Door mensen op de hoogte te brengen geeft het hen inzicht in jouw situatie en geef je hen de mogelijkheid jullie te steunen in de vorm die jullie wensen. Daarnaast komt er voor jullie door het delen en ontladen van emoties ook weer ruimte voor het ontvangen van positieve dingen.
Ik wens jullie allemaal heel prettige feestdagen.

Marijke Linssen