De Levenscomponist


Reacties op het boek Verborgen Verlangen

Marloes:
Dat een vruchtbaarheidstraject je niet in de koude kleren gaat zitten,
weten we allemaal. Hoe verder je komt in het traject, hoe meer je je soms op een eiland voelt samen, ver weg van de rest. Daarnaast komt ook je relatie vaak flink onder druk te staan. Hoe overleef je samen een dergelijk traject? Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt en vooral: aan het eind van de rit nog steeds samen gelukkig bent, ongeacht de uitkomst?

Ik ben ontzettend blij dat drs Marijke Linssen, coach van beroep, haar eigen kennis én ervaring met vruchtbaarheidstrajecten heeft weten in te zetten in de ontwikkeling van een uniek boek: Verborgen Verlangen.
Per thema (denk aan: fysieke belasting, mentale belasting, wachtweken, je relatie, openheid, behandeltraject en werk, grenzen en pauzes) krijg je naast relevante, feitelijke informatie – in samenwerking geschreven met fertiliteitsarts Tessa Cox -
ook steeds een uitgebreide blik in hoe andere stellen dat aspect van hun vruchtbaarheidstraject ervaren.
Met name die ervaringsverhalen zorgen voor heel veel herkenning en een stuk rust.
Zo gek is het niet hoe wij ons voelen… Mijn man en ik zijn al ruim 4,5 jaar bezig met het krijgen van een kindje. Via ovulatie-inductie en IUI zijn we uiteindelijk bij IVF terechtgekomen. Het begon steeds meer effect te hebben op onze relatie, ook al zijn we allebei geen mensen die ons kop in het zand steken. Hoe goed we ons ook probeerden te wapenen en erover probeerden te praten;
het traject bleef ons overvallen.

We zochten en kregen hulp bij dit sociaalemotionele aspect; het maakte ons beiden als persoon én samen als stel zoveel sterker. Dat onze coach, Marijke Linssen, nu dit boek heeft geschreven, maakt ze het mogelijk om nog veel meer stellen zoals
wij die hulp te geven. Want uiteindelijk heb je voor elkaar gekozen en wil je aan het eind van de rit – ondanks de uitkomst – nog steeds samen gelukkig zijn.
Uitgangspunt in elk hoofdstuk is hoe je als partners zijnde met elkaar in gesprek blijft over het traject waar jullie in beland zijn. Aan de hand van vragen word je geholpen om het gesprek met je partner te openen.

Voor een complete aanpak gebruik je het werkboek dat achterin is opgenomen, met daarin oefeningen die je kunt doen om het behandeltraject zo goed mogelijk te doorlopen in zowel praktisch, lichamelijk als emotioneel opzicht.
Niet alleen is het een uniek boek; het is ook prachtig vormgegeven, puur geschreven en écht een ondersteuning voor iedereen die met een dergelijk traject te maken krijgt. Het is jammer dat juist voor de sociaalemotionele kant van een dergelijk traject zo weinig geboden kan worden binnen de Nederlandse ziekenhuiszorg.
Dit boek bewijst gelukkig dat je het niet alleen hoeft te doen, en vooral:
dat je niet de enige bent op dat eiland.


Jeroen:
Een boek waarin er eindelijk ook aandacht is voor de man.
Natuurlijk moet mijn vrouw de meeste fysieke handelingen ondergaan,
maar onze onvervulde kinderwens is ook mijn verdriet.
Fijn dat er in dit boek ook zo uitgebreid bij de man wordt stilgestaan.


Marije & Dennis:
De vragen die in het boek als leidraad worden gegeven in het gesprek met je partner heeft bij ons al tot mooie, eerlijke, constructieve gesprekken geleid.

Sylvia:
Weet je wat ik vooral had toen ik het las? Het gevoel: zie je wel ik ben niet gek!
Ik had vooral heel veel steun aan het feit dat het niet gek is dat je zoveel verdriet ervaart. En dan ook met de handvatten die je erbij kreeg om er mee om te gaan.
Mooi boek, echt een aanrader!


Maaike:
Ik vind het zo goed dat er echt een stappenplan in staat om actief met het verdriet van je onvervulde kinderwens aan de slag te gaan. Niet alleen praten, maar ook echt actief ermee bezig zijn. Absolute aanvulling.