De Levenscomponist


REACTIES CLIËNTEN

Sebastiaan en Mariska

Nadat onze tweede ICSI poging mislukte, stortte ik voor mijn gevoel in. Het lukte me niet meer om het te verwerken, de teleurstelling was te groot, het verdriet was enorm en de wanhoop dat het misschien wel nooit zou lukken nam de overhand. In die periode raakte ook mijn beste vriendin zwanger, en bevielen er twee andere vriendinnen van hun kindjes. Een enorm nare periode, die ik zelf niet goed kon verwerken.
Via via kwam ik bij Marijke terecht. Marijke luisterde naar mijn verhaal, eindelijk iemand die het echt begreep. En ze zorgde er voor dat er weer structuur kwam in de enorme chaos in mijn hoofd. Ik heb veel gehuild en alles gezegd wat ik niet eerder durfde of kon vertellen. Na elke sessie voelde ik me lichter en ik keek er ook echt naar uit om naar Marijke toe te gaan. Ondanks dat ik wist dat het soms best zwaar was. Marijke is een kei in haar vak, mede door haar prettige persoonlijkheid, haar ervaring maar ook door haar manier van omgaan met mensen. Na een aantal sessies voelde ik me rustiger, voelde ik letterlijk meer ruimte in mijn borst en in mijn hart. De sessies van Marijke hebben me vreselijk geholpen, en eerlijk gezegd heb ik een aantal keer gedacht waarom ik altijd maar vond dat ik het zelf moest doen, had ik maar eerder gegaan! Na een paar maanden hadden zowel Marijke als ik het gevoel dat ik 'klaar' was om een derde ICSI poging aan te kunnen, en wonder boven wonder... ik ben zwanger van een tweeling!

Marijke, nogmaals hartelijk dank voor jouw hulp!
Jasper en Marloes

Een vruchtbaarheidstraject doorlopen en dan ook nog je 'gewone' leven proberen te leiden; ons lukte het op een gegeven moment niet meer.
Na een emotioneel gesprek met onze fertiliteitsarts werden wij doorverwezen naar Marijke. Aanvankelijk was ik (Marloes) wat sceptisch, want coaching zou mij niet ineens zwanger maken. Toch hebben we het een kans gegeven; iets waar we tot op de dag van vandaag nooit spijt van hebben gehad. Al bij het eerste gesprek voelden we ons ontzettend vertrouwd en eindelijk echt gehoord in de problemen waar we samen tegenaan liepen. Al gauw planden we het volgende gesprek.
Marijke luisterde echt naar ons, liet ons dingen inzien en bereikte met haar oefeningen dat we weer dichter bij elkaar kwamen. In aanloop naar en tijdens het hele ivf-traject leefde ze ontzettend met ons mee; die persoonlijke betrokkenheid was en is voor ons elke keer heel waardevol. Precies op de momenten dat we het nodig hadden, wist ze ons persoonlijk of via de mail weer steun te bieden. Ze snapte steeds zo goed wat we bedoelden en dat biedt ook een hoop troost.
Toen eindelijk na ruim 4 jaar hopen op een kindje die felbegeerde positieve test in onze handen lag, twijfelden we geen moment. Marijke moest en zou het als eerste weten dat het gelukt was! Wat was dat een emotioneel moment.
Wij zijn ervan overtuigd geraakt dat je een dergelijk traject, hoe sterk je samen ook bent, eigenlijk niet fatsoenlijk door kunt komen zonder goede psychosociale ondersteuning. Wij hebben het grote geluk gehad Marijke te treffen in onze heftige weg naar het ouderschap. Zonder haar waren we er nooit zo sterk uitgekomen samen.
Wat een geweldig mens!Lobke

Toen ik bij Marijke kwam zat ik al een aantal jaren in een medisch traject om zwanger te worden. Eigenlijk ging het ondanks de omstandigheden best goed (dacht ik). Tot ik in een halfjaar tijd een miskraam kreeg en een aantal goede vriendinnen zwanger werden, had ik het idee dat ik de regie volledig aan het kwijt raken was.
Marijke heeft me geholpen om deze regie weer een stukje terug te vinden. We hebben veel stil gestaan bij alle ingewikkelde emoties die ik heb ervaren (en die er dus allemaal eindelijk mochten zijn), zodat ik deze beter kon begrijpen en een plekje kon geven. Het was daarbij heel fijn om met Marijke te praten, omdat ze als ervaringsdeskundige echt snapt wat je meemaakt.Sietske

Nadat mijn man en ik een jaar vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen in het ziekenhuis, werd het me allemaal teveel. Naast de behandeling merkte ik dat ik vooral moeite had met de omgeving. Een aantal maanden voordat ik naar Marijke ging,
kreeg ik van 4 mensen in mijn nabije omgeving te horen dat zij in verwachting waren. En dat allemaal in anderhalve maand tijd. In het begin trok ik dit nog wel, maar toen al die buiken steeds dikker werden was het toch wel erg moeilijk. Mijn man en ik zijn samen naar het intakegesprek gegaan en het was een hele opluchting om ons verhaal daar te vertellen. We voelden meteen dat Marijke begreep waar we het over hadden en ze erkende onze gevoelens. Omdat ik vooral behoefte had aan gesprekken,
ben ik vervolgens individueel verder gegaan.
Ik keek echt uit naar de gesprekken, het was een plek waar ik mijn gedachten en gevoelens “rauw” kon delen, zonder er doekjes omheen te winden.
Doordat Marijke ervaringsdeskundige is weet ze precies waar je het over hebt.
Ik heb geleerd dat het niet erg is om voor jezelf te kiezen en een verjaardag of babyshower over te slaan. Ze hielp me hoe ik dit met de betreffende mensen kon bespreken. Ik moest gewoon voor mezelf kiezen, anders zou ik het niet getrokken hebben. Dit heeft Marijke me laten inzien. Toen we al wat gesprekken verder waren is mijn man ook een keer mee geweest. Er waren namelijk dingen waren we samen tegenaan liepen. Aan dat ene gesprek hebben we zoveel gehad, we begrepen elkaar en hadden handvatten om met bepaalde situaties en gesprekken om te gaan.
Marijke is een deskundige coach met het hart op de juiste plaats!Heleen

Wat mijn man en ik vooral bij Marijke vonden was herkenning. Eindelijk echt begrip. En een enorme spiegel. Soms waren de oefeningen moeilijk, de gesprekken confronterend maar het positieve afsluitingsgevoel overheerste altijd enorm!
Iemand die duidelijk uit kon leggen dat het verdriet er mocht zijn. Heel waardevol!


Ilse

Na zes keer IUI gedaan te hebben zonder resultaat, zaten we er behoorlijk doorheen. Inmiddels waren we dus ruim 2,5 jaar bezig om zwanger te worden en dat was best zwaar. Teleurstelling en ongeloof dat het ooit nog zou lukken. Na de IUI gingen we voor de IVF en in de pauze daartussen heeft de gynaecoloog me gewezen op Marijke.
Toch maar een afspraak gemaakt en in een aantal maanden tijd heeft Marijke me een groot deel van mijn zelfvertrouwen teruggegeven. Ik vond het wel lastig om alle gedachten die je steeds wegdrukt, uit te spreken en te voelen. Maar wel heel goed. Marijke liet me zien dat je pragmatisch voor elke poging moet gaan en zorgen dat je jezelf een beetje blijft. De eerste IVF poging was raak en ik ben nu zwanger van een tweeling. Alles gaat goed, en af en toe kan ik nog niet geloven dat het toch echt waar is. Maar mijn grote buik en reacties van anderen maken dat ik nu met plezier babyspulletjes aan het kopen ben...


Eline

Door de gesprekken met Marijke ervoer ik zoveel meer rust: in mezelf, met de situatie en met mijn omgeving dat het een groot aandeel is geweest dat ik nu na al die jaren wel zwanger ben geworden. Het kan net anders.
Ik voelde me echt begrepen door Marijke. Eindelijk iemand die de dingen ook benoemde die ik zelf niet durfde te benoemen. Herkenning en erkenning in een zeer zware periode bracht me rust en eindelijk een zwangerschap.

Marieke en Bas

Wij kwamen bij Marijke omdat we in onze relatie telkens tegen dezelfde dingen aanliepen. We kwamen er zelf niet uit. Door met Marijke in gesprek te gaan werd het ons duidelijk dat zoveel ruzies gebaseerd waren op het feit dat we totaal langs elkaar heen praten. We begrepen elkaar oprecht niet, waardoor we op een verkeerde manier reageerden. Ze gaf ons zoveel inzicht in de manier waarop we met elkaar communiceerden. Ze is echt onze redding geweest.

Marianne

Ik kwam bij Marijke met mijn verdriet dat ik niet op de natuurlijke manier kinderen kan krijgen en we al heel lang in het behandeltraject zitten. Tijdens de gesprekken bleek mijn onvrede niet alleen op dat vlak te liggen, maar ook op mijn werkgebied.
We zijn op beide vlakken hard aan het werk gegaan. Ik kreeg handvatten om met mijn verdriet om te gaan. En ging ook aan de slag om antwoord te vinden op belangrijke vragen: Waar ligt mijn talent, waar ligt mijn passie, waar ben ik goed in, maar vooral waar word ik blij van? Zo mooi dat ik naast mijn verdriet ook weer bezig ging met positieve dingen. Het gaf me kracht om door te zetten. Ik ging mij beter over mezelf voelen, waardoor ik de behandelingen veel beter aankon.


Esther en Daniel

We kwamen bij Marijke met ons verhaal over onze onvervulde kinderwens en dat onze relatie enorm onder druk stond hierdoor. Marijke liet ons inzien dat je het niet allemaal op dezelfde manier hoeft te voelen om samen de behandelingen aan te gaan. Het is oke, als de ander het anders voelt en anders over dingen denkt. Ze heeft ons geleerd respect te hebben voor elkaars verschillen. Zonder Marijke hadden we het niet gered. Nu zijn we weer ontzettend blij met elkaar en gaat het heel goed met ons.

Sanne

Ik kwam bij Marijke met een gevoel van; hoe ga ik de vruchtbaarheidsbehandelingen nog verder overleven? Zo sterk was het echt. De onvervulde wens en de behandelingen hadden effect op veel gebieden in mijn leven. Maar het belangrijkste was dat ik bij Marijke inzag wat voor effect het op mijn zelfbeeld had.
En dat door dit heftige effect er veel dingen in mijn leven niet meer liepen.
De gesprekken waren soms erg emotioneel, maar zo fijn. Ik liep altijd met zo’n opgelucht en licht gevoel haar praktijk uit. Stukje bij beetje hervond ik mijn zelfvertrouwen. En ik kan je oprecht zeggen dat ik nu vol zelfvertrouwen in het leven sta. Ik kan het leven en de behandelingen absoluut aan.


Jolanda en Martin

Een tijdje geleden zijn wij het aan coachingstraject voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen bij Marijke begonnen. Wij rijden hiervoor om de week, en soms zelfs iedere week van Den Helder naar Utrecht. We zijn ontzettend blij dat we deze stap genomen hebben. Dankzij de gesprekken met Marijke en de oefeningen komen wij weer nader tot elkaar. Het is erg fijn dat Marijke ervaringsdeskundige is, hierdoor praat het erg makkelijk met haar. Wij zouden Marijke zeker als coach aanraden. 

Lianne

Wat is het ontzettend fijn om met iemand te praten die begrijpt waar je mee bezig bent. Die ook snapt wat voor rare gedachtes er soms in je hoofd spoken bij een zwangerschapswens en deze helemaal niet zo gek vindt. Marijke heeft me inzichten gegeven in mezelf en is daarbij vooral ondersteunend en onderzoekend geweest zodat ik zelf mijn richting kon vinden. Dat vond ik erg fijn en het heeft me veel geleerd. Het heeft me veel ruimte en rust in mijn hoofd gegeven in een tijd die emotioneel zwaar was.